L'autèntica calçotada

La calçotada és molt més que un gran àpat. És un pretext per celebrar una reunió familiar o d'amics a l'aire lliure i gaudir de l'entorn. Aquesta tradició gastronòmica centenària té com a protagonistes els calçots que es posen a les graelles, amb el foc ben organitzat i viu, i es mengen amb una típica salsa elaborada amb ametlles, avellanes, tomàquets escalivats, alls, oli, vinagre, julivert i sal.

El calçot, una vegada pelat, es barreja amb salsa i s'aixeca enlaire per poder-lo introduir a la boca, tal com mana la tradició.

Aquesta tradició gastronòmica, ha esdevingut un atractiu turístic per a gent de tots els continents, que es desplaça a Valls buscant les arrels autèntiques d'aquesta especialitat i per explorar l'oferta de cuina del calçot.

Més informació sobre "L'autèntica calçotada"
L'autèntica calçotada

Es mengen amb una típica salsa elaborada amb ametlles, avellanes, tomàquets escalivats, alls, oli, vinagre, julivert i sal.

La temporada de calçots i calçotades

La calçotada, com moltes altres tradicions, té la seva temporada. Els millors moments per gaudir d'una bona calçotada són els mesos d'hivern, des de novembre fins a l'abril.

Al voltant de la calçotada s'ha generat una indústria turística de prestigi que sap satisfer les expectatives del visitant. Els restauradors de Valls i comarca ofereixen l'autèntica calçotada posant molta cura en preservar l'essència d'aquesta tradició gastronòmica.

Més informació sobre ""
La temporada de calçots i calçotades

On puc fer una calçotada a Valls?

La Gran Festa de la Calçotada

L'últim diumenge de gener se celebra cada any la Gran Festa de la Calçotada. Aquest esdeveniment gastronòmic es celebra a Valls des de l'any 1982.

Aquesta cita anual, coneguda a tot el país, és una de les festes gastronòmiques més importants i més participades de Catalunya.

Més informació sobre "La Gran Festa de la Calçotada"
La Gran Festa de la Calçotada

L’IGP Calçot de Valls

L'IGP Calçot de Valls és un distintiu de qualitat, establert per la Unió Europea. Aquests productes es diferencien pel seu mètode de producció i d'elaboració de les matèries primeres que procedeixen d'una zona geogràfica concreta.

Els calçots emparats per la IGP es reconeixen perquè estan lligats amb un fil blau del qual penja una etiqueta numerada amb el nomdel productor. L'àrea de producció de la IGP Calçot de Valls, està constutiïda pels terrenys que estan ubicats a les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès.

Més informació sobre "L’IGP Calçot de Valls"

En el moment de vendre'ls, els calçots hauran de complir les característiques mínimes següents: hauran de ser sencers, sans, no hauran de tenir humitats exteriors anormals, olors ni gustos estranys, hauran d'estar nets però mai rentats. El Calçot de Valls haurà de tenir una cama blanca de 15 a 25 cm de llarg i un diàmetre mesurat a 5 cm. A més, haurà de presentar les qualitats organolèptiques de la IGP.

El condicionament dels calçots es realitzarà en feixos de 25 i 50 unitats, etiquetats i lligats amb la cinta característica del Calçot de Valls.

Més informació

L’IGP Calçot de Valls