Els Xiquets de Valls
Els Xiquets de Valls
Per trobar els orígens d'aquesta tradició consubstancial de la ciutat de Valls, cal remuntar-se a finals del segle XVII.
Concretament, la gènesi dels castells la trobem en la torre final del ball de Valencians, inicialment procedent del País Valencià i fossilitzat en la Muixeranga d'Algemesí. Arriba al Camp de Tarragona on a finals del segle XVIII assoleix els sis pisos d'alçada.
L'evolució d'aquests primitius castells fins a la manifestació popular que avui coneixem va tenir lloc a Valls, on des de principis del segle XIX es documenta l'existència de dues colles de castellers rivals. És per això que la ciutat és considerada bressol dels castells i la plaça del Blat, on actualment actuen la Colla Joves i la Colla Vella del Xiquets de Valls, és el quilòmetre zero del món casteller. Aquestes colles són considerades les primeres en la història del món casteller, iniciant una tradició que ha crescut i s'ha estès per tota Catalunya.
Progressivament, la tècnica dels castells va perfeccionar-se per créixer en alçada. El 1819 es documenten els castells de vuit pisos per les dues colles vallenques, Pagesos i Menestrals. Els castells passen a ser protagonistes en les festes del Camp de Tarragona i del gran Penedès durant el XIX. En la segona meitat s'aconsegueixen fites molt importants en la primera època d'or dels castells, quan les colles dels Xiquets de Valls també són denominades Muixerra o Vella -els pagesos- i Roser o Nova -els menestrals.
El 1851 localitzem el primer castell de nou pisos.
El segle XX s'inicià amb una progressiva decadència que durà fins al 1925. L'any següent la creació de noves colles fora de Valls esperonà els vallencs a assolir fites gairebé oblidades. La Guerra Civil s'encarregà d'estroncar la revifalla ben aviat, el 1936.
A cavall dels anys 40 i 50 es fa palesa una recuperació progressiva. Tanmateix, l'activitat castellera, per espai d'una llarga dècada, tornarà a defallir.
El 1969, amb la rivalitat entre la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Nens del Vendrell, es recuperen construccions mai vistes al segle XX.
Per Santa Úrsula de 1981 els Xiquets de Valls enceten una segona època d'or en descarregar la Vella el primer quatre de nou amb folre del segle XX i la Joves el primer cinc de vuit de la centúria. A la dècada dels 80 s'amplien les colles de nou i les àrees geogràfiques on es fan castells. La dona s'incorpora al fet casteller i les colles es modernitzen. Es funda la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya amb seu a Valls.
El 1993 el panorama casteller entra en una nova dimensió. Les colles de nou inicien una progressió espectacular. Es continuen recuperant castells del XIX, i se'n creen d'inèdits, com els castells de deu pisos. El nombre de colles creix exponencialment, passant de les 26 de 1992 al centenar actual, distribuïdes arreu dels territoris de llengua catalana i a tot el món.
La declaració dels castells com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, el dia 16 de novembre de 2010 a l'assemblea de Nairobi, Kènia, fou celebrada simultàniament a Valls, ciutat on també s'havia iniciat el camí de la candidatura.


Assajos i actuacions castelleres
Valls us ofereix un calendari ple d'assajos i actuacions castelleres que no us podeu perdre. La ciutat, reconeguda el bressol dels castells és l'escenari perfecte per viure la intensitat i l'emoció d'aquesta tradició única. Des dels assajos fins a les grans diades, cada moment és una oportunitat per sentir de prop la força i la passió dels castelleres. Tant si sou nous en aquest m´pon com si ja en sou apassionats, us convidem a venir a gaudir de l'espectacle en di recte. No deixeu que us ho expliquin! Vine a Valls i viu l'experiència castellera amb nosaltres.

Museu Casteller de Catalunya (MCC)
Valls suma un nou actiu amb l'obertura de Món Casteller - Museu Casteller de Catalunya, un projecte impulsat pel Consorci, que està integrat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Al Museu Casteller de Catalunya, els visitants poden submergir-se en l'apassionant món dels castells. Aquest espai interactiu i immersiu ofereix una visió didàctica sobre la història, els valors i l'evolució dels castells, així com el seu significat cultural a Catalunya. A través de recursos audiovisuals, instal·lacions sensorials i continguts interactius, els visitants poden experimentar la intensitat i emoció de formar part d'una pinya o veure de prop la construcció d'un castell. El museu també posa en valor els principis fonamentals d'aquesta tradició: la força, l'equilibri, el valor i el seny.

Enxaneta 360
L'activitat Enxaneta 360 del Museu Casteller de Catalunya és una experiència immersiva dissenyada per apropar el públic al món dels castells d'una manera única. Aquesta proposta combina tecnologia audiovisual avançada en 360° i 3D per transportar els visitants al cor d'una actuació castellera, oferint-los la sensació d'estar al cim d'un castell com si fossin un enxaneta. L'experiència busca simular les emocions i l'adrenalina de pujar i coronar un castell, amb la finalitat de fer viure la cultura castellera d'una manera molt més profunda i sensorial. És una instal·lació interactiva que connecta els visitants amb la tradició i l'esperit de treball en equip i superació que defineixen els castells. Aquesta iniciativa és part de l'objectiu del museu de promoure i divulgar la riquesa del fet casteller, que va més enllà de l'espectacle visual i inclou valors com la col·laboració i la solidaritat.
